Port 80 Kena Block? Tarak Hal Bro..


Apa dia natang port 80 tu?

Port 80 ni sebenaqnya digunakan untuk connection user dengan web server. La.. Macam hang dok masuk Facebook la. Dia guna port 80 la untuk connection hang dengan Facebook.

Then ada pulak nate berok ni dok mai buat jahat kat hang. Dia block habih port 80. Jangan risau bro..
Port 81 satu ada.

Port 81 ni guna untuk apa pulak?

Port 81 ni digunakan sebagai port altenatif hosting website kalau port 80 kena block. Cuma hang kena la ubah port ke 81. Kalau kena block gak. Tak tau la nak buat apa dah.

Kalau hang nak tau port lain-lain. Masuk link kat bawah ni..

Jenis-jenis port : Wiki

P/S : Kadang-kadang banyak guna port-port ni. Banyak kegunaannya. Contoh lobang belakang. Mihmihmih.. Pandai-pandai la hang cari.. Kalau boleh.. Hang pa tutup la siap-siap port-port yang orang boleh hack computer hang. Kat HP pun tutup la gak kalau boleh. Bahaya auww.. :)

Hey there, I'm Loreo!

Share This Post

Comments

7 comment:

  1. ang sembang apa ni? port 81 menda...hang ajaq kami la camana nak guna port 81 tu ka..8080 ka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna port 81 la.. haha.. ganti port 80 haa.. 8080 tu sama tu port 80 gak..

      Delete
    2. 8080 port lain..80 port lain...
      below 1024 system port / well known port
      8080 tu register port tapi org dok buat alternatif pada port 80
      tang mana yg sama nya...hang biaq betoi ni..

      Delete
    3. ==> http://www.answers.com/Q/Is_port_no_80_and_8080_is_same

      Delete
  2. masta, bg tahu le port pintu belakang, bru semangat sikit nk bace, cam dulu-dulu

    ReplyDelete
  3. baru aku tahu yg port 81 leh backup

    ReplyDelete