Selamat Hari Internaut

Tuesday, August 23, 2016

Selamat Hari Internaut


25 tahun lalu, World Wide Web (WWW) dapat diakses secara bebas. Untuk pengetahuan hang pa semua, Internaut Day lain dengan Hari Internet Sedunia yang jatuh pada 29 Otober. Internaut Day macam memperingati WWW yang dapat diakses oleh siapapun di muka bumi.


Sapa yang berjasa tu?

Dia adalah Tim Berners-Lee yang pada time tu seorang ilmuwan di CERN. Dia la yang menciptakan WWW pada tahun 1989. Pada awainya WWW dikembangkan untuk memenuhi permintaan berbagi informasi antar ilmuwan di universiti dan lembaga di seluruh dunia.


Kalau hang pa nak tau.. Company CERN ni ada banyak project wei. Salah satu yang aku dok follow sampai la ni project Large Hadron Collider (LHC). Depa boleh buat mini black hole. Depa la kakta.. Tapi kalau depa tak dapat kawal mini black hole tu. Habis la bumi kena telan. Lagi satu mesin ni dengaq kata boleh jadi mesin time travel. Depa la kata.. Pandai-pandai la hang pa google.. :)


0 comment:

Post a Comment

Copyright © 2012 - 2016 Crew Fathi Blog™

Penafian | Hubungi | Log IP |