Marketing Melalui Media Sosial

Wednesday, May 11, 2016

Marketing Melalui Media Sosial

Selalunya banyak orang yang berbusiness menggunakan software spammer. Sebagai contoh spam di comment-comment pages dan group Facebook. Sebenaqnya cara macam ni memang orang rasa meluat dan tak suka. Pastu kita akan dicop sebagai spammer. La ni aku tunjuk cara sikit macam mana nak adakan aliran traffic yang betul-betul dari pengguna Facebook.

1. Buat banyak akaun Facebook, Twitter dan sebagainya..

Ok, yang ni hang pa create la banyak akaun. Sebagai contoh tengok gambaq kat bawah.


Aku nak ingatkan setiap akaun mesti login setiap minggu. Buat cam akaun biasa. Pastu setiap akaun tu hang target la add student UITM. Akaun kedua add student UIA. Akaun ke tiga add student UniKL and so onnnn...

Kalau hang lagi rajin buat akaun Facebook and add orang-orang mengikut negeri pulak. :) Tu kalau rajin la.. Nak add orang tu jangan la gelojoh sangat. Slow-slow.. Takut nanti Facebook cop hang sebagai fake. Pastu gambaq profile tu pandai-pandai hang la nak letak gambaq gajah ka.. Rimau ka.. Memang cara ni lambat sikit. Tetapi berbaloi..

Pasai email tu hang pilih la e-mail yang koman-koman. Jangan guna Gmail. Guna la Yahoo Mail ka.. Hotmail ka.. Kalau hang ada hosting e-mail sendiri lagi baguih.

2. Setting auto posting menggunakan RSS Feed setiap akaun yang di buat.


Setiap web atau blog mesti ada RSS. Apa natang RSS feed? Hang pa google la.. :p Ok, lepas hang pa dah dapat hang pa punya link RSS blog/web hang pa.. Hang copy link hang tu..

Pastu hang masuk web ni..

==> https://ifttt.com/

Dah masuk web atas tu hang sign up la.. Via Facebook ka apa ka.. Pastu dah selesai semuanya. Hang klik kat "Channel" kat atas nuhhh..


 Tu nampak dak? Pastu dia keluaq cam ni.. 

Ok.. Channel ni natang apa pulak? Ha.. Ni natang dia untuk connect web ni dengan Facebook, Blogger, Twitter dan segala bapak sosial media yang ada. Bila dia dah connect dengan hang pa punya sosial meida. Dia dah boleh buat kerja dia.. Untuk posting kat sosial media hang pa punya.

Dah tu hang pa search channels Facebook atau Blogger atau Twitter. Kalau hang pa pakai wordpress. Hang pa connect gak. Ha.. Connect Facebook / Blogger / Wordpress / Twitter / hang pa punya sosial media.

Peringatan : Setiap akaun yang hang pa create banyak tu kena sign baru la kalau nak setting lagi untuk setiap akaun. Paham?


Ha hang klik la "connect". Dah setel semua tu hang klik pulak My Recipes kat atas nuhhh.. Pastu klik Create a Recipe.. Dia akan naik macam gambaq kat bawah.


Pastu klik "this".. This ni kita nak suruh dia buat kerja kita la.. Pastu cari RSS..

Klik "Feed" tu..

Pastu hang ambik "New feed item"..

Pastu hang letak link web atau blog RSS hang.. Sebagai contoh aku bubuh blog SiakapKeli.. Meuehehe.. Pastu hang tekan "Create Trigger"..

Dia jadi cam atas nuh.. Pastu hang kena tekan "then".. Pastu hang search Facebook..

Pastu hang klik la "Facebook".. Yang ni kita nak suruh RSS tu post kat Facebook hang. Ala Facebook yang hang create banyak-banyak tadi tu.

Pastu hang pilih la "Create a link post"..

Haa.. Ni arahan untuk posting dalam Facebook.. Link URL tu kira link web atau blog hang pa la.. Yang pasai Message tu untuk status Facebook. Kalau aku, aku ambik "EntryTitle" ja.. Tu maknanya kalau hang update blog hang. Status Facebook hang tu dia akan ambik tajuk post entry hang ja. Baru nampak cun baq hang..

Pastu jadi cam ni.. dan hang tekan la "Create Action"..

Pastu dia jadi cam ni ha.. Pastu hang klik "Create Recipe"..

Tudia.. Dah setel semua.. Pas ni apa yang hang update kat blog atau web hang.. Dia akan update dalam Facebook hang secara auto.. Hat bawah tu hang abaikan.. Bila hang rasa nak OFF.. Boleh ja.. Klik ja OFF kat bawah tu.. Macam-macam function ada maaa..

OK.. Setiap akaun Facebook banyak-banyak tu hang kena buat macam ni. Pastu dia akan update secara auto la. Setiap Facebook mesti target budak-budak student mengikut Universiti masing-masing.. Biasa la budak-budak student la rajin gila dok online selalu kan. Hang tak yah guna spammer dah wei.. Semak pala aku tengok. Dalam blog atau web tu hang tak yah la dok bantai bubuh iklan banyak-banyak. Nanti orang jemu. Satu lagi, design web atau blog hang mesti mesra mobile fone. Iya la.. Senang nak load.

Facebook yang banyak-banyak hang create tu hang pandai-pandai la login. Jangan sampai Facebook anggap hang sebagai spammer.

Kalau hang jenih suka ber'PHP'.. Hang boleh la cari source code untuk auto posting di Facebook. Cuma kena ubah tang API dia ja.. Dan ID Apps. Lagi syok. Tak yah guna web IFFFT ni dah.. :)

OK? Wa gerak lu.. Pape rojerrr...

P/S : Memang cara ni lambat sikit nak UP.Sebab kena add orang, lepas tu relex sat. Pastu add orang lagi. Tapi jangan la berterusan add orang wei. nanti kena ban dengan Facebook. Biar lambat asalkan berbaloi...

0 comment:

Post a Comment

Copyright © 2012 - 2016 Crew Fathi Blog™

Penafian | Hubungi | Log IP |