Cara-cara Melihat Sejarah Sesuatu Laman Web

Friday, May 6, 2016

Cara-cara Melihat Sejarah Sesuatu Laman Web



Kadang-kadang ramai suka buat website sampai tiap-tiap bulan ubah design website. Yang selalu banyak perubahan ketara ialah website kerajaan dan website persendirian (blog).

Tapi hang pa tau ka yang tiap-tiap tahun website hang pa ada orang record dan simpan?
Ada.. Nama website ni Internet Archive - Wayback Machine.


Hang pa bubuh ja alamat URL website yang hang pa nak tengok tu.

Sebagai contoh aku petik website Kementerian Pertahanan.



Hang pa boleh tengok sejak bila laman web tu ditubuhkan. Pastu hang pa boleh explore apa yang berubah terhadap laman web tu. Best memang best.. 


Ni laman web dia record pada 21 Dec 1997.


Banyak kegunaan web ni. Boleh tengok design web-web tu berubah setiap tahun. Yang best cuba hang  pa tengok yang Facebook lak. Dulu domain Facebook : www.aboutface.com . Aku rasa Mark time tu idea dia tak datang lagi. Then makin hari idea dia mai. Maka terjadilah Facebook yang kita guna la ni. Hang ingat senang nak cari idea nak buat website wei? 

Ok lah.. Tu ja lah aku nak bagi tau.. Bubye..

P/S: Blog aku dah ubah design ala-ala Facebook. Baru ja aku buka untuk mobile user. Domain utama aku tak buka lagi untuk mobile user. Ada la sebab-sebabnya.. Hehe.. :) Comment aku disable. Heh..

0 comment:

Post a Comment

Copyright © 2012 - 2016 Crew Fathi Blog™

Penafian | Hubungi | Log IP |