Cara Telnet Di Windows 8

Monday, March 30, 2015

Cara Telnet Di Windows 8


Selalunya kegunaan Telnet ni adalah untuk berkomunikasi antara device dengan admin yang control device tersebut melalui IP jika port telnet dah di enable. Selalunya orang yang banyak pakai telnet ni orang network ja. Biasa la nak check switch dan tukar VLAN. Yang mana dok tercari-cari mana dia nak telnet kat Windows 8 ni. Ni dia aku tunjuk cara dia.. Tak payah mana aih..

1. Hang pi kat Control Panel. 
2. Pastu bila dah keluaq dah tu.. Hang tengok tang atas sekali.. 


3. Pastu hang klik "Small icons"..


4. Pastu hang klik "Programs and Features"..


5. Pastu hang tengok tang kiri tu.. Klik "Turn Windows features on or off"..


6. Pastu hang cari "Telnet Client". Ha.. tick tang tu.. Pastu tekan ok..


7. Then hang pi kat "Run" pastu CMD then hang telnat ...


Dah setel.. Ni sebagai contoh aku telnet switch.. :)

1 comment:

Post a Comment

Copyright © 2012 - 2016 Crew Fathi Blog™

Penafian | Hubungi | Log IP |